Inspiration till spårplanering

Planen är att använda sig av Märklins spårhandbok och hitta inspiration till något som passar på min 120x240 cm ram, vilket är en av begränsningarna som jag har att ta hänsyn till.

För att undvika att bara vara ”fåtöljrallare” så bestämde jag mig för att också bygga några banor och provköra dem med tre tågset som övning.

Startsats och utbyggnadssats.

Första spårplanen som jag byggde fanns inte i spårhandboken, utan där tog jag inspiration av webb-sidan code83 och Märklin-klaasiker https://www.code83.se/mj-guiden/design/sparplaner/marklin-klassikern/

Den består av en startsats samt utbyggnadssats C2, C3, C4 och C5.

Detteingen

För att göra det lätt för mig börjar jag med första exemplet i spårplansboken Dettingen.

Det går relativt snabbt att bygga upp en bana när den inte hat några större höjdskillnader om man har gott om räls och en färdig spårplan.

Därlingen

Den tredje banan jag bygger är också från samma bok.

Trots att den kommer senare i boken, var den enklare att bygga upp. I princip en rundbana med en liten rangerbangård och ett stationsområde.

Mao, en lagom nybörjarbana.

Eine für alle

Efter de tre första banorna fick jag blodad tand och bestämde min för en ny bana som fick plats på 240 x 120 cm.

Utmaningarna med denna bana är flera, vilket gjorde att jag i slutändan inte byggde upp den.

Då växlarna som jag har inte var av rätt typ så försökte jag göra sparplanen spegelvänd istället. Nästa problem var att spårplanen i handboken saknade uppgifter om vilken spårbit som är på vilken plats. Det som finns i boken är bara en lista vilka räler som behövs.

Den banan som jag bygger tar istället inspiration av denna spårplanen, men även andra spårplaner i boken.

Grand design och verkligheten

Vem vill inte ha en Grand Design på sig sin modelljärnväg? Att kunna köra många tåg och ha ett fantastiskt landskap.

Tyvärr så brukar det finnas begränsningar i verkligheten, som gör att man inte alltid kan göra allt man vill.

Förutsättningar

Till och börja med så gäller det att använda det man redan har och undvika köpa nytt eller begagnat.

Jag har sedan tidigare fem Märklin lok som är alla är digitala, nästan ett tjog på passagerarvagnar och över trettio godsvagnar. Allt från epok III och Deutche Bundesbahn. Till detta gott om Märklin C-räls.

Från barndomens modelljärnväg finns det dessutom kvar ett antal byggnader från samma epok, dvs 60-talet och tidigare.

Begränsningar

För mig är begränsningarna främst tid, utrymme samt till viss del pengar, vilket betyder att jag behöver vara kreativ för att få till en anläggning som jag är nöjd med.

Platsbrist är största anledningen till att anläggningen har varit nedpackad, så det är något vi behöver lösa.

Det jag försöker få till är en anläggning på 120x240 cm, som dessutom kan packas undan för sommarsäsongen.

Med tankte på prioritering att köra tåg framför landskap så blir det inte så mycket byggnader.

Den skall dessutom vara tillräckligt stor för man skall få plats med tre passagerartåg med totalt fjorton snälltågsvagnar samt rangering av godståg.

Signaler på modelljärnvägen

Jag vill ha signaler på anläggningen av två skäl. Dels för att undvika kollisioner, dels för att det skall se mer realistiskt ut.

Artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt efterhand som jag bygger.

Skissen ovan visar hur jag tänkt placering av signaler och blocksträckor i det undre av två plan. På plan två så tillkommer det ytterligare två signaler, så totalt åtta signaler, samt fyra dolda blocksträckor utan signaler.

Märklin säljer idag två typer av signaler, en billigare variant i Hobby-sortimentet, samt en helt digital version som är betydligt dyrare. Bägge två typerna kan användas på min anläggning, så frågan är varför den ena eller den andra typen?

Märklin signaler från Hobby-sortimentet

Jag har idag fyra stycken Märklin 74391 signaler från Hobby-sortimentet och de kan styras via en ställpult eller via en m84 digital styrenhet.

Styrning via en ställpult

För styrning av signalen 74391 behövs en Märklin ställpult 72751 som är anpassad för dessa signaler. Tanken är att ansluta från signalen till kopplingsplinten med en fyrpolig kabeln vidare till en speciell anslutningsskena. Har man en Mobile Station eller en Control Station så använder man inte en sådan skena utan man får lösa det på ett annat sätt.

För att kunna styra loket behövs en fas (B) och en nolla (0) för växelström, och för belysning och styrning av signalen behövs fast (L) och nolla (0) på likström, dvs fyra ledningar. I och med att den digitala kontrollboxen för lokdriften endast har växelström behövs ytterligare en transformator för likström.

Väljer man strömförsörjning ur Märklins sortiment så blir det antingen en klassiskt analog transformator på 32VA eller en 60822 strömförsörjning. I bägge fallen så behöver man modifiera kabeln så att den kan anslutas med stift till strömkällorna.

Styrning via digital styrenhet

Om man istället vill styra signalerna via en digital styrenhet så går det att använda m84 och 60822 strömförsörjning. Det går att få såväl manuell styrning via kör kontrollen som automatiskt styrning via ingångarna på m84 styrenhet

Märklins digitala signaler

De digitala signalerna går då att styra på samma sätt som de icke digitala signalerna, så det blir i praktiken inte någon skillnad på funktion. Eftersom de digitala signalerna är betydligt dyrare så räknar jag endast med att ha ett fåtal av dessa, för att istället lägga pengarna på annat.

Det går att styra de digitala signalerna via en ställpult, men eftersom de innehåller in inbyggd decoder så ser jag inte så stor nytta med detta. Man köper isåfall en dyr signal och utnyttjar inte möjligheterna den ger. Min tanke är därför att endast använda digital signaler för automatisk styrning, och då i ett senare skede när jag bygger ut anläggningen i nästa steg. Den manuell styrningen blir då en reservlösning om automatiken inte fungerar på rätt sätt.

Kontrollenheter och strömförsörjning

Oavsett om du har en rund oval från ett startset med ett lok, eller en grand layout med flera dussin lok behöver du minst en digital körkontroll och strömförsörjning till ett eller flera lok.

Artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt efterhand som jag bygger.

Digital infraröd handkontroll

I videon En modelljärnväg på köksbordet så använder jag en Digital IR handkontroll från ett startpaket tillsammans med den tillhörande anslutningsskenan och en 36 VA transformator (66360).

Kontrollen klarar av fyra tåg, och det går att koppla in både växlar och signaler som styrs manuellt via ställpultar.

Vill man sedan gå vidare mer fler tåg eller digital styrning av mer än tåg så behöver man byta ut denna kontroll mot andra typer av kontroller och strömförsörjningar.

Mobile station (MS2/MS3)

Nästa steg för styrning är att gå över till en Mobile Station för att styra tåg, växlar, signaler och andra tillbehör.

Förutom handenheten behövs en anslutningsbox och en transformator. Det går dessutom att ansluta två handenheter till anslutningsboxen, och på så sätt låta två personer köra samtidigt.

Control Station (CS2/CS3)

Om man behöver fler tåg, mer ström till loken eller vill automatisera trafiken behövs en Control Station.

Märklin analog transformator

Märklin 66471 32VA transformator

För att strömförsörja avkopplingsskenor, växlar och andra enheter som kopplas till fysiska ställpultar behövs en strömkälla som ger likström.

Ett alternativ är att använda Märklins 32 VA transformator som används för analog styrning eftersom den har både utgångar för växelström och likström.

Eftersom jag börjat om på nytt med digitalt har jag ingen sådan transformator som fungerar, utan väljer en annan lösning.

Märklin 60822 strömförsörjning

Ett annat alternativ är att använda strömförsörjning som är avsedd för dekoder av typ m83/m84 m.fl. Till denna enhet behövs också en 36 VA transformator.

Andra strömförsörjningar

För belysning och övriga komponenter som behöver 16V likström fungerar det med att använda andra fabrikat.

Sammanfattning

Eftersom jag i första läget prioriterar att köra tågen mer manuellt, samt har ett begränsat antal lok, så räcker de två MS2 and den anslutningsenhet som jag redan har.

För att förse ställpultar och dekoders med ström kommer jag att använda en 60822 strömförsörjning med tillhörande 36VA transformator.

Friskt kopplat, hälften brunnet

När man väljer att köra digitalt så får man många mer möjligheter, men det gör det svårare att veta vad man skall välja eller välja bort. Jag kommer att fokusera på Märklins digitala system, eftersom det är det jag köpt för mer än tio år sedan.

Artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt efterhand som jag bygger.

Det enkla är digital styrning av loken, om man håller sig till lok anpassade till digital drift. Eftersom jag inte har några äldre dyrare eller ovanligare lok bryr jag mig inte om att bygga om analoga lok, och därför tar jag inte upp detta här.

Först av allt behöver man bestämma sig hur man vill styra sina lok, samt hur man vill ordna strömförsörjning till banan. Det finns några olika alternativ, beroende på antal lok och hur mycket man vill automatisera, och jag går igenom hur jag tänker här.

När man sedan börjar titta på styrning av växlar, signaler och allt annat för tågstyrning blir det mycket mer omfattande och svårare för nybörjare. Alternativen som finns är manuell styrning, manuell digital styrning eller automatisk digital styrning, som alla kan kombineras på samma anläggning.

På min anläggning har jag just nu avkopplingsskenor, växlar och signaler, och kommer att komplettera med blocksträckor, kopplingsskenor för återkoppling samt olika typer av belysning.

Den skall kunna härbärgera ett dussin lok i tre nivåer på en relativt kompakt anläggning.

Min prioritering är att undvika kollisioner, förenkla passagerartrafik, ägna mer tid med rangering och godståg, samt inte fastna i programmering av datorer.

Vad vill jag med min modelljärnväg

Vilket är du mest intresserad av? Köra tåg och/eller bygga en modellvärld? Om vi har en skala från 1 till 5 för bägge intresserna, så kan vi illustera det i ett diagram.

Vi kan vidare förenkla det till fyra huvudinriktningar.

  • Lite modell och lite järnväg

  • Lite modell och mycket järnväg

  • Mycket modell och lite järnväg

  • Mycket modell och mycket järnväg

Är man mer intresserad av modell, så behöver man fundera mer över land och epok. Om man istället prioriterar järnväg så blir spårplaner och tågen viktigare. Tillhör man den kategorin som vill prioritera både bygga modell och järnväg så behövs både mer tid och pengar, jämfört med de andra huvudinriktningarna.

Som nybörjare är det enklast att börja med lite modell och lite järnväg för att prova sig fram, och det är här jag är just nu. För mig är det mer att köra tåg än att bygga en modellvärld. Dessutom har jag flera andra intressen som tar både tid och pengar, så just nu är det mer närmare ett på modell och två på köra tåg. Långsiktigt lite mer än tre på järnväg och lite mindre än tre på modell.

Jag gillar mekanik och ånglok är speciella, så jag vill ha med dessa på anläggningen. Utifrån dessa premisser blir valet att ha en modelljärnväg från epok III, tidigt 60-tal i Tyskland och Märklins Digitala system med C-track rimligt.